加拿大多伦多大学承楠博士访问我室开展学术交流
2018-01-06 11:40   审核人:   (已浏览:)

2018年1月5日上午,加拿大多伦多大学承楠博士应邀来我室进行学术访问,在主楼I-313报告厅作题为“Big Data Driven VANETs”的学术报告。

承楠博士此次讲学,详细系统的作了车辆自组织网络方面的报告。车辆自组织网络(VANETs)可实现车辆之间、车辆与其他终端设备和公共网络之间的信息交互,这对于道路安全、智能交通系统和自动驾驶系统起着关键性的作用。随着应用和技术的出现,VANETs正在产生越来越多的数据,这需要可靠地存储、快速地传输和高效地处理。另一方面,可以通过分析和利用各种相关数据来促进VANETs的设计并提高其性能。在本次报告中,承楠博士首先介绍了新兴大数据驱动下的VANETs及VANETs在大数据时代和相关应用的概况。其次,详细讨论了利用多频谱频段上的多个数据通道传送VANETs大数据的问题并介绍了利用大数据研究VANETs特性及提升VANETs性能的方法。最后,进一步讨论了在VANETs中应用大数据技术的潜力。

本次报告会由沈八中主持,李长乐教授及部分青年教师和博士/硕士研究生出席并认真听取了本次报告。。承楠博士在车辆自组织网络领域上的深厚造诣及其风趣幽默的案例讲解给在场师生留下了深刻印象,与会的老师和同学们纷纷表示收获颇丰。

人物简介:

Dr. Nan Cheng received PhD degree from the Department of Electrical and Computer Engineering, University of Waterloo in 2015, and B.E. degree and the M.S. degree from the Department of Electronics and Information Engineering, Tongji University, Shanghai, China, in 2009 and 2012, respectively. He is now a post-doctoral fellow in University of Toronto. The focus of his research is vehicular communication and Internet of vehicles, including vehicular communication protocol designing, VANETs performance analysis, vehicular big data offloading, heterogeneous VANETs. He has published a monograph, and over 40 papers in reputed IEEE journals and conferences. His first authored paper “Opportunistic WiFi Offloading in Vehicular Environment: A Queueing Analysis” received best paper award in IEEE GLOBECOM 2014.