香港理工大学Man Ho Allen Au教授来本室交流访问
2017-03-22 08:51     (已浏览:)

应我室陈晓峰教授邀请,香港理工大学ManHo Allen Au教授于2017年3月20日来本室访问并进行学术交流,并在新科技楼609学术报告厅作了题目为“PrivacyProtection in Blockchain-Based Crypto-Currencies”的学术报告。

首先,Au教授在报告中讲述了现有加密货币的基本知识以及最近的研究趋势,接着介绍了比特币和区块链的概念,Au教授从区块链的基本性质讲起,对区块链的优势和特点进行了分析,之后讲解了目前区块链在隐私方面的弊端,并引出安全隐私需求,匿名性和重复花费问题。报告中,Au教授认为区块链是一种公共账本,而挖矿的过程就是产生区块链的过程。随后,Au教授向我们讲解了其他相关电子货币的概念,以及如何用区块链解决公共账本管理问题和doublespending问题,比较由XBT,Zcash和Moner等各种结构提供的隐私级别。此外,Au教授介绍了环签名的概念,讲解了一些利用环签名在区块链之中可以解决目前区块链亟需解决的隐私性问题的方案。针对不同的问题,Au教授讲解了三个不同的方案,对基于区块链的电子货币隐私保护进行了多角度多层次的分析。最后,Au教授就区块链、环签名的潜在应用领域和发展前景等开放式问题做了总结性工作。

报告人简介:

DrAu received the bachelor’s and master’s degrees from the Department ofInformation Engineering, Chinese University of Hong Kong, in 2003 and 05respectively, and the Ph.D. degree from the University of Wollongong,Australia, in 2009. He is an assistant professor at the Hong Kong PolytechnicUniversity, Hong Kong. Before moving back to Hong Kong in 2014, he has been alecturer at the School of Computer Science and Software Engineering, Universityof Wollongong, Australia.

DrAu’s research interests include Information Security and Privacy, AppliedCryptography, Accountable Anonymity, Cloud Computing. As an early careerresearcher, Dr Au has been an active member in the research community. Heserved as a program committee member of around 20 international conferences inthe last 5 years. He is also the program committee co-chair of the 8thInternational Conference on Network and System Security and the 9thInternational Conference on Provable Security. He is an associate editor of theJournal of Information Security and Applications, Elsevier. He has served as aguest editor for various journals such as Future Generation Computer Systems,Elsevier and Concurrency and Computation: Practice and Experience, Wiley. Hehas published over 80 papers, including the well-respected IEEE Transactions onInformation Forensics and Security, IEEE Transactions on Knowledge and Data Engineering,the ACM Transaction on Information and System Security and IEEE Transactions onVehicular Technology and the top international conferences including the ACMConference on Computer and Communications Security (CCS) and Network andDistributed System Security Symposium (NDSS).